PDP Architecture llp designed a scheme to refurbish and extend the existing sporting facilities based at Front Lawn Recreational Ground, Havant on behalf of Havant Borough Council in association with Havant and Waterlooville Youth Football Club and Big World Impact.

It is proposed that the extension will blend with the existing building and therefore will incorporate much of the existing materials, namely red brick with blue engineering bricks but utilised in a modern way. The form of the extension creates a unique twist whilst allowing for an internal courtyard to allow for added security and natural day lighting into the deep plan. The design has been referred to as the ‘whistle’.

The floor plan divides the building into three main areas, semi-private, private and public.

The areas shown in blue are housed within the existing footprint of the pavilion and are the semi-private areas. This consists of four FA standard size changing rooms each with their own dedicated showers and WCs allowing them to accommodate four different groups. Also within this area is a disabled changing room, officials changing room, outdoor accessible WC’s, plant room and kit store room.

Areas shown in yellow are private secure areas, with offices and a dedicated learning space with associated storage and Kitchen. The community function and learning space will support club development, volunteer development and sports administration training.

Areas shown in green are to be the public areas and can be hired by the community. This includes a function room, bar, kitchen and associated toilets.

Along with the alterations and extensions to the existing building it is also proposed that a new full sized artificial all weather pitch will be constructed which would be used by both BWI and HWFC and the wider community. The existing Tennis Courts would be improved to create a Multi-Use Games Area (M.U.G.A) with potential for a ‘Cage Cricket’ cage to be installed providing alternative facilities. The existing parking would be expanded to provide additional parking.

It was a finalist for the 2018 LABC South-East Building Excellence awards.

Gallery