pdp architecture were commissioned to submit a planning application to demolish part of  a small single storey extension to Catherine Booth House and replace it with a new entrance to the existing and a new six storey student accommodation block adjacent on vacant piece of land.

The proposals provide 20 new student bedrooms, with associated external works. The proposal is to add to the existing street scape of Aylward Street with a 6 storey building linked at ground level with Catherine Booth House.  The design is modern in appearance yet reflective of the surrounding examples of traditional Portsea architecture.

The proposed layout is laid out over 6 storeys, where the ground floor is predominantly shared facilities (laundry, bicycle and bin storage) and a caretaker’s apartment. The main lobby is accessed from Aylward Street and houses the circulation core to the other floors. Floors 1 – 5 are occupied by studio bedrooms. A communal lounge is also accessible for the residents of each floor and an external roof terrace located on the third floor has been provided for residents.

The proposed elevations have been stepped down in height and materials to reduce the vertical nature of the building. The proposed ribbed brickwork has also been proposed to create texture and shadow to parts of the elevations. Alongside this are horizontal stone bandings, which run around the majority of the first and second floors in order to divide the elevations up into sections and relate back to Catherine Booth House. The materials selected have been chosen to complement and reflect the local Portsea area. The main materials used are red brick, brown brick and an Aluminium Zinc coated standing seam cladding. The materials will be used in different architectural applications to add depth and interest to the elevations.